lopers.jpg

Dit artikel is bedoeld voor ouders of verzorgers van kinderen met een bewegings- leer en/of gedragsprobleem.
Deze problemen worden mogelijk veroorzaakt door stoornissen in de sensorische informatieverwerking (SI).

 

SI maakt het mogelijk om informatie vanuit de wereld om ons heen en vanuit ons eigen lichaam op te nemen, te selecteren en de verschillende stukjes informatie aan elkaar te verbinden zodat we op een juiste manier kunnen reageren.
SI ontwikkelt zich tijdens je leven, door ervaringen op te doen, door interactie met jezelf en met je omgeving.
Met behulp van gebalanceerde SI kun je bijvoorbeeld automatisch handelen.

Wanneer er problemen zijn in de SI wordt er op sommige prikkels niet of verminderd gereageerd en/of op andere zintuigprikkels juist te sterk.

Voorbeelden:
Het kan zijn dat tijdens het stofzuigen het kind ineens druk gedrag vertoond, of juist het geluid vemijd door op een rustige plek te gaan zitten
Of misschien blijft uw kind op het strand alleen op zijn/haar handdoek blijven zitten omdat het niet op het zand durft of wil spelen.

Als gevolg hiervan komt de ontwikkeling onvoldoende op gang. Bij problemen in de prikkelverwerking / SI voelen we dan ons lichaam en onze bewegingen onvoldoende of juist te goed.
Daardoor worden activiteiten bijvoorbeeld te langzaam of op een onlogische wijze uitgevoerd.
We zien dat bijvoorbeeld bij kinderen die minder goed opletten bij de dingen die ze doen. Soms worden zulke kinderen extra druk of juist stil, angstig, teruggetrokken of dromerig.

In de SI zijn de tast (tactiele systeem), het evenwicht (vestibulair systeem) en het diepe spiergevoel (proprioceptieve systeem) de belangrijkste zintuigen naast de gebruikelijke zoals zien, horen, ruiken en proeven.
Wat kan de SI therapeut uw kind bieden?
Er wordt een vragenlijst (sensory profile-nl) ingevuld door de ouders of verzorgers en een motorische observatie test afgenomen.
Afhankelijk van de hulpvraag, de gegevens uit de vragenlijst en motorische observatietest wordt een behandelplan met de ouders besproken.

In de therapie wordt, met gebruik van kindvriendelijk materiaal op een speelse manier bepaalde prikkels gestimuleerd (bij ondergevoeligheid) of juist gedempt (bij overgevoeligheid).
De therapeut zal u ook adviezen geven hoe er in de thuis-situatie met uw kind omgegaan kan worden.

Borstel/diepe druktechniek kan een onderdeel van de SI behandeling zijn.
Het is geschikt voor kinderen die overgevoelig zijn in hun tast en erg snel reageren op diverse vormen van aanrakingen, of juist voor kinderen die ondergevoelig zijn voor lichamelijke aanrakingen. Ook is het geschikt voor kinderen die erg druk en of (innerlijk) onrustig zijn.
Tijdens de borsteltherapie en diepe druktechniek krijgt het kind in korte tijd veel prikkels, die het lichaam te verwerken krijgt.

Het doel van de SI is verandering op gang brengen in de manier waarop het zenuwstelsel van uw kind de sensomotorische informatie organiseert. Hierdoor is hij/zij beter in staat tot interactie met de wereld om zich heen

Voorbeelden wat een indicatie voor sensorische informatieverwerkingtherapie kan zijn:

• Druk gedrag, wiebelen op je stoel en daardoor storend zijn in de klas.
• Snel afgeleid zijn, een lage spanningsboog hebben.
• Een hekel hebben aan onverwachte, harde geluiden en hierdoor je handen over je oren doen.
• Het vermijden van lopen op blote voeten, niet graag in zand willen spelen over gras willen lopen.
• Angstig zijn voor schommelen of juist alleen maar willen schommelen.
• Kauwen of likken aan niet eetbare voorwerpen.

Dit waren enkele voorbeelden maar mocht u iets specifieks over uw eigen kind willen bespreken neem dan gerust contact op met de specialiseerde kinderfysiotherapeut Sophie Abeln of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..