Behandeling van scoliose volgens de Schroth-methode

You are here:

Het doel van Schroth-therapie is verergering van de scoliose te voorkomen en deze het liefst te verminderen. Er worden houdings- en bewegingscorrecties aangeleerd, gericht op het dagelijks leven. Na een uitgebreid onderzoek zal Laura Visser de patiënt indelen in de Schroth-classificatie, afhankelijk van de type verkromming.

Er worden specifieke oefeningen aangeleerd die zich richten op alle driedimensionale veranderingen van de wervelkolom. Alle oefeningen streven, in tegenstelling tot andere behandelmethoden, geen symmetrie na maar zo mogelijk zelfs over correctie van de krommingen, en zijn daardoor sterk mobiliserend en intensief. Ze richten zich op souplesse, spierversterking en het ontlasten van wervels en tussenwervelschijven. De oefeningen worden altijd gecombineerd met de speciale ademhalingstechnieken die ontwikkeld zijn voor de Schroth-methode.

Daarnaast beschikt Laura als Schroth-therapeut over een aantal specifieke handvattingen en mobilisatie technieken die ruimte kunnen geven bij o.a. de ribben en wervelkolom, zodat de oefeningen nog effectiever zijn.

De methode Schroth is in Nederland de enige therapie bij scoliose waarvan het effect wetenschappelijk is bewezen. De behandeling is doelgericht, specifiek en eenvoudig toe te passen in het dagelijks leven.  De therapie en houdingsadviezen worden individueel aangepast aan de persoonlijke situatie, zoals leeftijd, prognose, conditie, brace of operatie.