Fysiotherapie op haptonomische basis

You are here:

Wat is Haptonomie?

We gebruiken ons gezond verstand om ons staande te houden in het leven… maar hoe gebruiken we ons gevoel?

Weten we welke mogelijkheden ons gevoel daarin te bieden heeft?
Zijn we ons bewust van onze veerkracht, draagkracht, emoties?

In de haptonomie staat de gevoelsbeleving centraal. Wat voelt iemand en hoe reageert hij/zij vanuit deze gevoelens? Hoe gaat men vanuit deze belevingen om met zichzelf, maar ook met de ander?

Contact en communicatie zijn van wezenlijke betekenis in de haptonomie en daarbij is het lichaam het belangrijkste uitgangspunt. Het lijf heeft een sterk
geheugen voor de gevoelens die het heeft doorgemaakt. 

Wanneer de mens te sterk vanuit negatieve gevoelsherinneringen gaat reageren, kan dit leiden tot onnatuurlijke houdingen, blokkades in bewegingspatronen, geremde gevoelsbewegingen en een verstoorde beleving van contacten. Door hiervan bewust te worden biedt dit mogelijkheden om daar anders mee om te gaan en nieuwe “wegen” te ontdekken.
De mens kan de kwaliteiten van zijn gevoel zoals veerkracht, draagkracht, spankracht e.d. gebruiken als hij het moeilijk heeft. Het bevordert een betere balans tussen denken en voelen, tussen actief zijn en rust vinden, tussen doen en beleven.

Fysiotherapie op haptonomische basis biedt u mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling met klachten van uw beweegapparaat als uitgangspunt. Stephanie Besteman helpt u hier graag bij.