Het Mulligan Concept

You are here:
  1. Wat betekent het Mulligan Concept inhoudelijk voor patiënten?
  2. Voor welke soort klachten is het Mulligan Concept geschikt?
  3. Dekt de verzekering de behandelingen Mulligan Concept?

De antwoorden in het kort:

  1. Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueeltherapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een zgn. sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.
  2. Het Mulligan Concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, zoals aan knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols, hand. U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart u toch pijn, meestal bij de beweging. Soms speelt de klacht al jaren, soms pas een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met de methode Mulligan Concept veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen. De Mulligan fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.
  3. De methode valt qua vergoeding gewoon onder fysiotherapie. U bent dus verzekerd wanneer fysiotherapie in uw verzekeringspakket is opgenomen.
Voor een behandeling volgens het Mulligan concept kunt u een afspraak maken bij Jasper Swallow.