Medical Taping

You are here:

Medical Taping Concept (MTC) is een van oorsprong Aziatische tape methode.
Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

MTC heeft niet alleen een stabiliserend effect op gewrichten, het stimuleert tevens de spierfuncties en de bloed- en lymfecirculatie. Het toepassingsgebied is breed: verlichting bij spier- en gewrichtsklachten, instabiliteitproblemen, verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting of blessures (zoals RSI, tennis- of golferelleboog).

De elastische tape (Cure Tape) zorgt ervoor dat de huid lokaal wordt “gelift”. Hierdoor wordt de druk onderhuids direct verminderd. Dit heeft tot gevolg dat er een betere doorbloeding ontstaat, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd. Ook wordt door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwen minder waardoor de pijn zal verminderen of zelfs zal verdwijnen. Doordat de tape een aantal dagen kan blijven zitten op de huid wordt het natuurlijke genezingsproces van het lichaam continu gestimuleerd. Hierdoor neemt de pijn af en treedt het herstel sneller in. Door de antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van deze tape kan langere tijd achter elkaar gedragen worden.

Florien Deken-Stoop is de fysiotherapeut die kan Medical Tapen. 

Verschil met sporttape

Bij conventionele sporttape is het doel de bewegingsmogelijkheden te beperken en niet het bevorderen van herstel. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel. Langdurige gedeeltelijke of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien bewegingsbeperkingen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel. De tijdsduur van immobilisering moet daarom zo kort mogelijk gehouden worden. Nog beter is het, als immobilisering voorkomen kan worden. MTC en de elasticiteit van de CureTape maken het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De nadelen van conventioneel immobiliseren worden zo voorkomen. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Jasper Swallow, Sophie Abeln en Laura Visser, en Florien Deken-Stoop kunnen de sporttape techniek toepassen. 

Wilt u meer weten over medical taping kijk dan op de site van FysioTape: www.medicaltaping.nl