Orthopedische aandoeningen

You are here:

Artrose

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen in en rond je gewricht.

Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen om het gewricht pijn.

Artrose kan je in 1 gewricht krijgen, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen.

met fysio/oefentherapie zijn goede resultaten te bereiken qua pijndemping en functieverbetering.

Bij het Netwerk Artrose van BNW zijn aangesloten: Jasper Swallow  en Paul Lasschuijt. 

Bron: https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artrose/

Gewrichtsvervanging

Denk aan gewrichtsvervanging van de knieën, heupen, schouder of enkels. Zorgwaard is aangesloten bij het orthopedienetwerk van het NWZ en daarmee een van de preferente praktijken voor uw revalidatie (Link https://netwerk-orthopedie.nl/) De hierbij aangesloten therapeuten zijn: Jasper Swallow, Martin Weerstand en Florien Deken-Stoop.

Operatie na een botbreuk

Botten kunnen soms zo vervelend breken dat een operatie nodig is voor herstel. Het weer in gebruik nemen van uw arm, been of rug kan dan weer een hele klus zijn, waar revalidatie voor nodig is. Zorgwaard is tevens aangesloten bij het Trauma Netwerk van Beweegzorg Noord West (BNW). Florien Deken-Stoop is hierbij aangesloten