Virtual Reality bij Chronische pijn

You are here:

Wat is chronische pijn?

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

Gevolgen van chronische pijn:

De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.
Goede begeleiding door een therapeut die zich geschoold heeft in de behandeling van chronische pijn kan u helpen weer grip te krijgen op uw klachten.

Behandeling:

Gestart wordt met het in kaart brengen van de oorzaken van uw pijn, uw ervaring van de pijnklachten en hoe u hiermee omgaat. Samen met uw therapeut Mariska Mooren stelt u vervolgens haalbare doelen op. Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven verbetert.
Mariska is ter aanvulling op de bestaande behandeling van chronisch pijn gestart met een virtual reality behandeling.

U leert tijdens het gebruik van virtual reality hoe pijn in uw lichaam werkt en hoe u zelf pijn kunt leren beïnvloeden. Het VR-programma is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen oefeningen uit de psychologie die ervoor kunnen zorgen dat u zelf weer controle over uw pijn ervaart. Er worden o.a. elementen van mindfulness, visualisatie, cognitieve gedragstherapie en ontspanningstraining toegepast.

Ze maakt gebruik van Reducept. Als klant krijg je de volgende onderdelen ter beschikking: 

  • VR app: Dit wordt gebruikt in de praktijk tijdens het behandelen met de VR-bril
  • De website: lidmaatschapsportaal
  • Een programma van 7 weken

Geïnteresseerd? Neem contact op met ons.